Politiets sambandshistorie
Bildet over viser politiførstebetjent Jan W. Klüver som bruker en radio av merke Orion under OL-94. I bakgrunnen ser vi den olympiske ild og Lysgårdsbakken. Foto: Ericsson A/S.
Bokens innholdsfortegnelse ligger her: Fra varde til SMS
I dette bildegalleriet ligger et utvalg bilder brukt i boka om politiets sambandshistorie «Fra varde til SMS». For de som ikke kjenner til denne siden av norsk politihistorie, har vi lagt ut et lydklipp hvor forfatteren Magnar Skaret blir intervjuet av NRK Norgesglasset. Skulle lydklippet og bildeserien nedenfor vekke interessen for å vite mer om politiets sambandshistorie, er boken fortsatt i salg. Prisen er nå kr 200,- fritt levert innenlands til våre medlemmer. Bestill her
Hør intervjuet av Magnar Skaret her:
https://nphs.no/wp-content/uploads/2016/05/Norgesglasset-Magnar-Skaret.mp3
Oppslag fra lensmannen i Røros.
Kilde: Magnar Skaret.
Oppslag fra lensmannen i Røros.
Kilde: Magnar Skaret.
Oppslag. Advarsel fra Distriktspolitisjefen i Trøndelag 13. august 1945.
Kilde: Magnar Skaret.
I 1933 var det to typer politimeldebokser. Den ene typen hadde nøkkelutløsning på midten av døren (enkel løsning) og en type hadde såkalt publikumsutløsning bak en glasskive midt på døren.
Foto: Jørn Kr. Jørgensen.
Western Electric mottaker og mikrofon i vogn A-203.
Kilde: Norsk Politiblad nr. 2 1938.
19450620: Beslaglagte radioapparater - samlet på Sjursøya ved Oslo like etter krigens slutt - 20.06.1945. Radio. Radioer.Foto: NTB arkiv / SCANPIX- Neg 5915 - sensur -
Chiffertelegram til politimesteren i Molde fra Statspolitisjefen.
Kilde: Statsarkivet i Trondheim.
Korporal og telegrafist i Rikspolitiet Odd Hammervold f. 1921, bosatt på Steinkjer. På bildet er han 86 år og pensjonist fra NSB, hvor han avsluttet som områdesjef for hele Nord-Trøndelag.
Foto: Magnar Skaret.
Det var et samarbeid mellom Rikspolitikorpset og de russiske styrkene i Finnmark i 1945. Dette har medført at Odd Hammervold i to omganger har mottatt russiske utmerkelser for sin innsats i Finnmark.
Foto: Magnar Skaret.
Politisoldat fra Polititroppene ved innmarsjen i Oslo benytter signalhorn i forbindelse med frigjøringen i 1945.
Kilde: Forsvarsmuseet.
Telegram STATSIL frigjøringsdagen 8. mai 1945. Telegrammet er sendt fra Politipresidenten (den nazifiserte regionspolitimesteren) til politimesteren i Sør-Trøndelag, Trondheim, som var betegnelsen på Trondheim politikammer under 2. verdenskrig. Senere fikk Trondheim politikammer tilbake sitt opprinnelige navn. I forbindelse med Politireform 2000 ble benevnelsen Sør-Trøndelag tatt i bruk igjen.
Kilde: Magnar Skaret.
Oslo 19450508: Fredsdagene mai 1945. Frigjøringsdagen 8. mai, jubel på Karl Johans gate. Biler fulle av jublende mennesker med norske flagg, folkemengder i gatene.
Foto: Kihle / NTB / Scanpix
Telegram fra Rikspolitisjefen til politimesteren i Trondheim vedrørende beskikkelser av embetsmenn. Legg merke til at strimmelen er limt på telegramblanketten.
Kilde: Sør-Trøndelag politidistrikt.
Radioutstyr av typen CM14VB-9P montert i VW tjenestebil omkring 1971. Legg merke til telefonrør og fast innmontering i dashbord.
Foto: Gunnar Harr.
Politikorpset i Trondheim hadde også megafoner. Bildet viser politimester Erling Østerberg som åpner Politimesterskapet på ski i 1958 ved Skistua i Bymarka med bruk av megafon. Til høyre formannen i Politiidrettslaget Eivind Engen.
Foto: Politiets Idrettslag Trondheim.
Megafon av type UNIPLEX PP8 med en rekkevidde på ca. 300 m.
Foto: OP-nytt 1968.
Ansten Klev og representanter fra RKH benytter Sivilforsvarsutstyr i redningstjenesten.
Foto: Kristiansand politikammer.
Politiførstebetjent Jan W. Klüver, sambandsavdelingen, benytter Orion radio under OL-94. I bakgrunnen ser vi den olympiske ild og Lysgårdsbakken.
Foto: Ericsson A/S.
Politiets flygruppe (PFG) hadde en øvelse på Fornebu i 1968. Her benyttes forskjellig kommunikasjonsutstyr i forbindelse med øvelsen.
Kilde: Eilif Eskøy.
Øvelse på Fornebu PFG. Radiosystemer i bruk.
Foto: Eilef Eskøy.
Politihelikopter under oppdrag i Nord-Trøndelag.
Foto: Nils Roger Duna.
Politibetjent Mette Thorslund fra Hamar politidistrikt demonstrerer bruk av M-PA radio i forbindelse med OL-94.
Foto: Ericsson A/S.
PYE "REPORTER" montert i en av Oslo Politis biler på 1950-tallet.
Kilde: Reklamebrosjyre fra Pye
Willy Alfsen på sitt kontor ved Interpol Oslo (Kripos)
Kilde/foto: Oddmund Dahle.
Oddmund Dahle ved Interpol Oslo (Kripos)
Kilde/foto: Oddmund Dahle.
Detaljer vedrørende mikrofon og hjelm.
Foto: FN.
Politivakten i Drøbak på 1970-tallet. Sambandsoperatøren Arne Kristian Sæther betjener radioanlegget samtidig som han har forbindelse med andre på telefon. En daglig situasjon på politivakten.
Foto: Follo politikammer.
Politioverbetjent Morten Stene ved helikopteret m/hjelm og kommunikasjonsutstyr.
Foto: FN.
Politiets flygruppe, Østlandet, i forbindelse med trafikkovervåking. Fra venstre flyger Arild Villa, politiavdelingssjef Melbostad med radio og observatør Nilsen bakerst.
Kilde: Norsk politiblad nr 24. 1971.
Nærbilde av budstikke med fløyte.
Foto: Norsk Rettsmuseum.
Sommerbilde fra av en av politiets mange basestasjoner i fjellet. Dette er fra Søndre Steinfjellet (Stoorje på samisk) i Nord-Trøndelag 1008 meter over havet. Foto: Per Kåre Strand.
Bildet viser samme basestasjon om vinteren. Stedet er spesielt ved at det er både kyst- og innlandsklima og derfor store isingsproblemer. På bildet ser vi leder samband i Nord-Trøndelag politidistrikt Per Kåre Strand. Normalt bruker to mann 2-3 timer med øks og jordspader for å få fjernet iskappen.
Foto: Herolf Nordaune.
Budstikker av tre. Den lengste budstikka er fra Vang i Hedmark, og man kan se av dokumentene inne i budstikka at den har vært benyttet siste gang i 1900 i forbindelse med ”Istandbringelsen av Statsborgermantallet.” Den minste budstikka er fra lensmannen i Backe i Hof i Solør, der han 20/8–09 (1809) skriver: Budstikke Høf østre Finskog, ”Herved følger henstilling om at møde ved Dulpetorpet 5. sept fk. For at drøfte nogre sage.” Kilde/foto: Thor Engebretsen.
Fløytene (fra venstre, øverst)
1. Har tilhørt lensmann Sølvberg i Furnes 1895–1921.
2. Har tilhørt lensmann Aas i Vang 1895–1928.
3. Har tilhørt politimesteren i Østerdalen Franklin Grøtnæs.
4. Har tilpasset riksvåpenform av 1900.
5. Er en variant av de to første.
6. Er avskjedsgaven fra Oslo politikammer til politimester Nils Otto Hesselberg fra 1906.
7. Har tilhørt en stasjonssjef ved Nordstrand politistasjon og er fra perioden 1920–1936.
8. Er en vanlig betjentfløyte.
Inngår i privat samling tilhørende Thor Engebretsen.
Foto: Dag Gjærum
Politiets første samband. Enkel telegrafisk forbindelse fra Rådhusgaten 7 til Brannvakten i Kristiania. Visertelegrafsystem (kvernapparat) Norsk Rettsmuseum.
Foto: Magnar Skaret.
Veggtelefon fra Elektrisk Bureau modell 1889.Denne modellen egnet seg godt på lange linjer og ble derfor benyttet i stort omfang på landsbygda i 1890 årene. Norsk Telemuseum, ”Telefonen” skriver: ”På Sortland ble det montert 15 telefonapparater av denne typen på en og samme linje. (2,5 millimeter ståltråd, 75 km lang. Ifølge daværende telegrafbestyrer Olsen var forbindelsen god, selv med ”så stort antall apparater.” Norsk Rettsmuseum. 04141.
Foto: Norsk Rettsmuseum.
Telefonistinner ved Trondheim manuelle telefonsentral som betjener snorbord i 1905 og som trolig formidlet en rekke telefonsamtaler for Trondheimspolitiet.
Kilde/foto: Norsk Telemuseum.
Felttelefon. Denne var produsert av Elektrisk Bureau på 1930-tallet for Forsvaret. Vekt ca. 7,5 kilo.
Foto: Forsvarsmuseet.
Feltveksler. Denne var produsert av Elektrisk Bureau på 1930-tallet for Forsvaret. Ved at politiet lånte felttelefoner som er beskrevet i dokumentene, var det også trolig at politiet benyttet feltvekslere for å koble dette sammen. Bilde fra Trondheim Sivilforsvarsmuseum.
Foto: Magnar Skaret.
Politimeldeboks av tysk type i støpejernkasse fra Siemens & Halske med varsellampe hengende over boksen eller i nærmeste veikryss. I tillegg var det montert en alarmklokke i tilknytning til politimeldeboksen.
Foto: Arnstein Gellein.
Politimeldeboks tysk type. Meldeboks nr. 54. Bildet viser meldeboksen innvendig. Inngår i Norsk Rettsmuseums samlinger NRM 00799.
Foto: Jørn-Kr. Jørgensen.
Politibetjent Johan Karsten Vikeby (f.1924) ved apparattavlen for signalanlegget, Hovedpolitistasjonen, Møllergaten 19, Oslo. På bordet kan vi se flere politimeldemottakere av messing. Dette signalanlegget ble trolig montert omkring 1926, som erstatning for et mindre og eldre anlegg. Det framgår av Vikebys distinksjoner at han er politibetjent, noe han ble beskikket til 1. juli 1969. Dette gir en pekepinn på når bildet ble tatt.
Kilde: Norsk Politihistorisk Selskap
Politimeldemottaker (messing) Type Siemens & Halske no 11109.
Foto: Thor Engebretsen.
Hærens felt-radiostasjon – type liten radiostasjon M/1930.
Foto: Forsvarsmuseet.
Bordtelefon fra Elektrisk Bureau, modell 1934. Denne type telefoner ble kun brukt i Oslo. Dette telefonapparatet har tilhørt politimester Kristian Welhaven, Oslo politikammer. Apparatet har ”Oslo-skive”.
Foto: Thor Engebretsen.
Radioutstyret innmontert i bilens bagasjerom omkring 1940. Bilen O 18992 tilhørte polisen i Göteborg. Bildet stammer opprinnelig fra Göteborg polismuseum.
Kilde/foto: Tekniska Museet, Stockholm ©.
Western Electric mottaker og mikrofon i vogn A-203.
Kilde: Norsk Politiblad nr. 2 1938.
Meldeboks for bruk i Bergen. Bildet viser meldeboksen utvendig. Det ble benyttet en messingnøkkel. Bergen Politimuseum.
Foto: Magnar Skaret.
Meldeboksen fra Bergen innvendig med ringeskive. Bergen Politimuseum.
Foto: Magnar Skaret.
Bildet viser ulovlig radiolytting på London i det ildsikre hvelvet hos kriminalpolitiet i Trondheim. Det er i 1942 og vi ser fra venstre politikonstabel Olaf Haugen, politikonstabel Hafsmo og i skjorteermene primus motor i den illegale nyhetstjenesten, kontorfullmektig Jacob Jacobsen. Kilde: Trondheimspolitiet 1000 år.
Foto: Arne Vikan.
Pakking av sambandsutstyret på kjelker i Finnmark.
Foto: Odd Hammervold.
3 W Br. M/39. Batterier og tilleggsutstyr.
Foto: Krigsarkivet, Sverige.
Mottakere (2) kunne benyttes i frekvensområdet 1,3–9,0 Mp/s fordelt på fem delområder. Rekkevidden var for telefoni, avhengig av antennetype, 25–250 km og for telegrafi 50–500 km.
Kilde/foto: Krigsarkivet, Sverige.
Mobilt radiosett Pye Telecommunication PTC 102 (AM). Dette var det første produktet fra Pye Telecom som var produsert for kommersielt bruk. Utstyret ble utviklet i perioden 1944–1947 og opererte på AM ultrakortbølge. Det britiske Home Office var de første brukere av denne mobile radiostasjonen. Anlegg av denne typen ble anskaffet i et begrenset antall til Oslo politikammer i perioden 1946–1950, som et supplement til det gamle Western-Electric utstyret.
Foto: Copyright Pye Telecom Historic Collection.
Utrykningspolitiet benyttet også transportable høyttaleranlegg som var montert i en grønn transportkasse. Utstyret er merket Graham Brother A/B Stockholm og er et 6 volt anlegg. Norsk Rettsmuseum.
Foto: Magnar Skaret.
Mobil radiostasjon Pye PTC 2002 VHF Ranger (AM). Dette var tredje generasjon radiostasjon fra Pye. Den opererte i frekvensområdet 25–174 MHz, og var utrustet med inntil 6 kanaler. Utgangseffekten var på 5 watt. Radiostasjonen kunne monteres i/på dashbord. Stasjonen ble produsert i perioden 1955–1963 og benyttet av både Oslo og Bergen politikammer. Det var trolig en annen farge på frontplaten på det utstyret som ble brukt i Norge, da det var flere modeller/fargevalg. En annen utgave hadde betegnelsen PTC 143 Ranger Oslo Pye Ltd. Cambridge. Det ble anskaffelse 3 mobile sett i Oslo i 1957. Frekvensområde: 160,2–160, 4 mc/s. Leverandør for PTC 2002 og 143 var Lehmkuhl. A/S.
Foto: Copyright Pye Historic Collection.
Betjeningsenhet CB42-3P ble benyttet sammen med radiostasjonen Nera type CM11V-22 i 1959. Mobilstasjonen CM11 kunne brukes uten videre både for 6 og 12V uten omkobling, men kontrollkabel og betjeningsenhet var forskjellig.
Foto: Magnar Skaret.
Storno mobil radiostasjon CQM19/50 FTC 6/12 var en ny mobil transistorisert stasjon. Frekvensområde 136–174 MHz (FM). Kanalavstand 50 kHz. Utgangseffekt 10 watt. Radiostasjonen var normalt plassert i bagasjerom/passasjerområdet og var fjernbetjent fra en betjeningsboks CB 19-1. Leverandør Gustav A. Ring. Bildet viser CQM19/25 som var identisk av utseende, men hadde en annen kanalavstand.
Foto: Terje Rønning.
Nera CS26V Basisstasjon. Dette er en komplett VHF radiotelefon for bruk som fast stasjon i mobilt radiosambandsnett, eller som betjent eller ubetjent reléstasjon for å utvide dekningsområdet for mobilt VHF samband. Stasjonen kan også brukes for fast VHF radiosamband og som kontinuerlig drevet VHF-radiolinje, evt. tilsluttet telefonnettet. Det anvendes faste, forhåndsvalgte frekvenser. For politiet ble stasjonene levert for frekvensområdet 148–174 MHz. Markedsført omkring 1970. Stasjonen er fulltransistorisert og alle komponenter tropebehandlet. Kabinettet er konstruert for frittstående montering eller montering i 19” rack. Politi regnskapsnummer: 6501.
Foto/kilde: Just Qvigstad.
Betjeningsenhet for fjernbetjening av Storno CQM612 fra dashbord.
Opp til høyre kan vi se kanal- og oppkallsindikatoren som viser antall politikanaler med grønne tall. OLT-kanalene hadde hvite tall. Stasjonen hadde muligheter til både felles- og individuelle anrop. Denne stasjonen var svært mye benyttet i Nord-Norge. Radiostasjon (sender/mottaker) ble normalt plassert i bilens bagasjerom.
Kilde: Gunnar Harr.
Simonsen MT 110 med bæreveske. Politi regnskapsnummer: 6115.
Foto: Norsk rettsmuseum.
Salora kontorstasjon SRP24CSNP. Dette var opprinnelig en mobilstasjon med 6 kanaler, 15 watt, 12 volt driftsspenning og utstyrt med 5-tonesystem selektivt (CCIR). Radiostasjonen er for 12 volt likespenningsdrift og må benytte likeretter 12/220 volt ved bruk innomhus. Stasjonen på bildet har kallesignal 41869 som indikerer en enhet fra Uttrøndelag politidistrikt, Malvik lensmannskontor.
Politi regnskapsnummer: 6110. Norsk Rettsmuseum.
Foto: Norsk Rettsmuseum.
Motorola MX 3000. Radiostasjonen har kallesignal 57718 som indikerer at dette har vært en radio benyttet i Politiets Overvåkingstjeneste. Det ble anskaffet et begrenset antall av denne radiostasjonen. Sambandsingeniørene benyttet denne stasjonen som et arbeidsredskap.
Foto: Arne Gunnar Solemsjø.
Moxcom 92. Radioenheten var ikke plassert inne i selve kabinettet. Radio, telefonkort, kort for betjeningsutstyr m.v. kunne fjernplasseres i forhold til sambandsrommet.
Foto: Magnar Skaret.
ICOM F 1610 (VHF) Denne type radiostasjon benyttes både i kjøretøy og som fast stasjon. Her montert som fast stasjon (reserve) ved Operasjonssentralen ved Bergen politidistrikt. Teknisk beskrivelse: Stasjonen er utstyrt med CCIR 5-tone, viser id og statusmeldinger, full systemradio, rekke avanserte muligheter, 128 kanaler (256 mulige). Fullt numerisk tastatur med meget tydelige tall og bokstaver, inkludert stort siffervindu. B: 15 cm, H: 5 cm, D: 18 m. Beskrivelse ICOM F 1610.
Foto: Magnar Skaret.
Bilder viser basestasjonen på Glovertind i Helgeland. En av politiets mange værutsatte basestasjoner, som drives av en batteribank og solceller.
Foto: Bjørn Samdahl.
Helge Kallestad betjener nødtelefonen i Trondheim. Adresseavisen 190168.
Foto: Adresseavisen ©.
Enigma fra Haugesund. En av de få Enigma-maskiner som fortsatt finnes i et politidistrikt. Benyttet av politibetjentene Steffen Kjetland (leder) og Henry Nordvik som begge arbeidet ved lokal POT fra 2. verdenskrig fram til omkring 1975.
Foto: Torstein Svelland.
Kontrollboks til motorsykkel-installasjon med Pye Westminster W-15. Kontrollboksen var beregnet for nedfelling i motorsykkelens bensintank mens selve radiostasjonen var plassert i en koffert bak på sykkelen. Utfaset i midten av 1970-årene og delvis erstattet med Sonab MR-204. Betjeningsutstyret er merket: Scandiameter.
Foto: Gunnar Harr.
Orion komplett bordmodell.
Foto: PDMT.
VHF 6/AM. Radiosett VHF-6/AM var en kompakt, bærbar sender og mottaker konstruert for enfrekvens simpleks radioforbindelse. Radiosettet var amplitudemodulert (AM) og hadde 100 valgbare kanaler innen et delbånd på 1 MHz i frekvensområdet 26–36 MHz. Det var fullt transistorisert, bygget opp av trykte kretser og var batteridrevet. Flere typer batterier kunne benyttes, bl.a. NiCad-batteri, 1,5 V (20 tørrbatterier i en batterikassett og 12 V blyakkumulator).
Foto: Just Qvigstad.
Sivilforsvarets Storno bærbar radiostasjon Stornophone CQP-512 SF (FM) og ble lansert av Storno i 1963–65. Denne radiostasjonen var produsert i flere modeller og hadde 2–3 krystallstyrte kanaler. En solid, lett og meget anvendbar radio. Sivilforsvarets stasjoner benyttet en solid bæreveske av lær. Tilleggsutstyr kunne være en monofon eller øregarnityr. En lader for opplading av en til flere batterier ble brukt.
Foto: Sivilforsvarets sentralledelse 1967.
Automatisk telefonsvarer type Ekkofon 7700.
Foto: Magnar Skaret.
Storno A/S leverte primært radiostasjoner for det manuelle mobiltelefonsystemet (OLT) med 24 kanaler. I samarbeid med Justisdepartementet ble en rekke radiostasjoner modifisert til kombinasjonen politi/OLT med 6 politikanaler og 18 OLT-kanaler. Kanalvelger: Grønn sone: Politikanaler. Hvit sone: Mobiltelefonkanaler. Radiostasjonen kan tilknyttes en monofon som vist på bildet. Denne hadde sendetast og tonesender.
Politi regnskapsnummer: 6102
Foto: Arne Bredal-Thorsen.
CM15VB-9P som bordmodell ved Hole lensmannskontor. Stasjonen var montert på en plate og bildet viser 12 volt strømforsyning fra likeretter HL-3009. Høyttaler er plassert på toppen av utstyret. Det var firma F.E. Hamborg som fikk leveransen av et stort antall strømforsyningsenheter av type HL-3009 til Justisdepartementet. I forbindelse med de store leveransene av sambandsmateriell til politiet, til bruk ved lensmannskontor, politistasjoner og politivakter, var det behov for 12 V likespenning tilkoblet lysnettet (220 V). Denne likeretteren ble også benyttet til drift av transportable basisstasjoner fra aggregat. Dette skulle vise seg å være en svært praktisk og anvendbar strømforsyningsenhet for en mangesidig bruk i politiet.
Foto/kilde: Televerket 1983 / Post- og teletilsynet.
CM15VE-9B montert på vegg ved Ådal lensmannskontor.
Foto/kilde: Televerket 1983 / Post- og teletilsynet.
Mobil radiostasjon Sonab MR 204 P-POL.
Mobil radiostasjon Sonab MR 204 MP-MOBIL/POL.
Radiostasjonen var en av de første som var utstyrt med ”lyttevakt.” mellom innstilt kanal og politierts kanal 3. En annen utgave av Sonab MR 204 har kun politikanaler. Utgangseffekt 15 watt med driftspenning 12 volt. Tonesystem sender 1-tone (2400 Hz) og tonesystem mottaker 5-tone selektiv. Tilleggsutstyr: Bærekoffert. Spesialversjoner for motorsykkel. Ikke alle stasjoner har 5-tonemottaker.
Foto: Gunnar Harr.
Telefoto sender.
Foto: Kripos.
Storno mobiltelefon. CQM 612 med OLT og et par politikanaler.
Foto: Arne Bredal-Thorsen.
Radiostasjonen NO/PRC 111 erstattet senere AN/VRC-46 stasjonene. Utstyret ble lånt av Forsvaret av Justisdepartementet. Radiostasjonen er ytterligere beskrevet i Kap. 23 Samband i redningstjenesten.
Foto: Magnar Skaret.
Sambandskjøretøy for innmontering av tungt radiomateriell. (75 og 250 W).
Kilde/foto: Krigsarkivet, Sverige.
Nera CM15 Bordmodell m/driftsspenning enten fra batteri eller kraftforsyningsenhet med 220 volt. Radiostasjonen var beregnet for stasjonær bruk montert på en aluminiumsplate sammen med mikrofon og høyttaler.
Utgangseffekt ca. 10 watt. 6 kanaler, politikanaler 1–6. Lyttevakt mellom innstilt kanal og kanal 3. 2400 Hz tonesender. Ingen tone-mottaker, men en anropsindikator som viste innkomne anrop på innstilt kanal . Manuell velger for squelch av/på. Politi regnskapsnummer: 6103 (Sender/mottaker).
Norsk Rettsmuseum, 05757.
Foto: Norsk rettsmuseum.
Bærbar radiostasjon PF2FMB, som også hadde betegnelsen Pye Pocketphone 70. Produsent Pye Cambridge. NRM 05746.
Foto: Magnar Skaret.
Bærbar radiostasjon ICOM H-12. Stasjonen er levert av VHF Communication A/S, har 12 kanaler og foreligger i flere varianter, CM2 (1 watt) batteritype CM3 (1,5 watt), CM5 (2,3 watt) og CM8 (1,5 watt). Driftsspenning med påsatt batteri var 7,2–10,8 volt. Stasjonen hadde 1-tonesystem (2400 Hz). Tilleggsutstyr var: Monofon, øretelefon, batterilader, tørrbatterikassett, bilkassett med forsterker, headset m.v. Stasjonen ble anskaffet omkring 1980/1982 og utfaset på 1990-tallet. En rekke politikamre tok i bruk denne radiostasjonen. ICOM H-12 var en enkel, men meget driftsikker bærbar radiostasjon. Politi regnskapsnummer: 6320.
Foto: Magnar Skaret.
Radiostasjon av type Pye som ble utlånt fra Sivilforsvaret til politiet i den første tiden. Radiostasjonen med betjeningsutstyr var plassert i en stor transportkoffert og trengte ekstern strømkilde. Men politiet hadde ofte ikke annet valg enn å benytte dette utstyret.
Foto: Magnar Skaret.
Storno CQP-813. Bærbar radiostasjon som ble anskaffet fra Gustav A. Ring på 1970-tallet. Dette var en meget fleksibel radiostasjon med et stort antall kanaler, inkludert OLT-kanaler. Radiostasjonen hadde tonesender og tonemottaker.
Stasjonen er merket 35715 som indikerer at stasjonen har tilhørt Bergen politikammer. Bergen politimuseum.
Foto: Magnar Skaret.
Forskjellige typer betjeningsutstyr har vært benyttet ved enkelte avdelinger utenom politikammerets sentralbord. Dette eksempelet kommer fra Bergen.
Bergen politimuseum.
Foto: Magnar Skaret.
Radiostasjon Pye Westminster. Bergen politimuseum.
Foto: Magnar Skaret.
Mobil radiostasjon CQP612 kom i forskjellige utgaver. Radiostasjonen ble produsert i Danmark av Storno A/S. Benyttet av både politi- og lensmannsetaten helt fram til 1985/86. Radioen på bildet hadde kun 6 politikanaler. NRM04079.
Politi regnskapsnummer: 6104.
Foto: Magnar Skaret.
Nera CM15VB-9P i transportkoffert og hadde både politi- og mobiltelefonkanaler. Radiostasjonen er merket 02 389 Eidsberg lensmannskontor. Politi regnskapsnummer: 6103 (Sender/mottaker).
Norsk Rettsmuseum, 0 5737.
Foto: Magnar Skaret.
Basisstasjon Pye FM30 FM. Benyttet ved Trondheim politikammer. Norsk Rettsmuseum, 04063.
Foto: Magnar Skaret.
Autophone 18 T. Oslo politikammer anskaffet også et antall Autophone SE 18 T for kjøretøymontasje. Norsk Rettsmuseum,00801.
Foto: Magnar Skaret.
Bærbar radiostasjon PU-16. Stasjonen var utstyrt med tre radiokanaler. Utgangseffekt 1 W.
Foto: Magnar Skaret
Mobil radiostasjon Westminster W-15 FM hadde både en- og tofrekvens og kom i flere modeller. Radiostasjonen ble produsert av PYE Ltd i England og ble benyttet både som bilinstallasjon og på motorsykler. Stasjonen hadde 9 kanaler på politiets radionett. Stasjonen hadde også lyttevaktfunksjon. Stasjonen ble utfaset i 1970-årene.
Foto: Copyright Pye Telecom Historic Collection.
Bilde 10-26, ¼ (263)
Sivilforsvarets radiostasjon type PYE Cambridge VHF FM Mobile radiotelephone Type FM 10B, brukt av lensmannen i Modum og Furnes.
Foto: Halvor Hartz.
Sentralbord og operasjonsrom ved Sysselmannskontoret.
Foto: Bjørn Samdahl.
Retur Foto o.l.